Contoh Surat Lamaran Kerja Guru Honorer

Hampir seluruh bidang pekerjaan udah pasti tersedia surat permohonan kerja terhitung guru. Bagi kamu yang bakal calon guru negara, terlalu vital untuk mengerti struktur dan cara penulisan yang betul mengikut contoh surat permohonan kerja guru.

Surat permohonan kerja merupakan satu bentuk surat rasmi peribadi yang di dalamnya terdapat unsur-unsur berarti.

Terdapat sebagian bahagian signifikan yang mesti disertakan didalam tiap tiap surat lamaran kerja, tidak benar satunya bio ringkas dan tujuan surat itu, contohnya memohon kerja guru sekolah rendah.

 

Format Surat Permohonan Jawatan Guru

 

 

 

1. Format Permohonan Jawatan Guru Tadika

Semarang, 1 Ogos Mata Pelajaran: Permohonan Jawatan Sebagai Guru Pembimbing

Bapak/Ibu Pimpinan Tadika Aisyah Amanah

di area

Dengan Hormat,

 

Berdasarkan maklumat jawatan kosong yang saya menerima lewat media sosial Facebook bertarikh 29 Julai 2019, tadika yang kamu pimpin tengah dibuka untuk tenaga pengajar. Saya bersama dengan ini memohon sebagai guru di tadika area tuan memimpin.

Biodata peribadi saya adalah layaknya berikut:

Sebutan : Icha Setyaningrum

Area/Tarikh Lahir : Semarang, 23 Mac 1996

Pendidikan Paling akhir : Pendidikan Guru Tadika (Pgtk) S1

Alamat : Jalan Jenderal Gatot Suroto nombor 298, Semarang

Telefon : E-Mel :[Email protected]

 

Untuk pertimbangan kamu, saya juga melampirkan fail berikut:

1. Salinan diploma (Yang sudah disahkan)

2. 1 salinan transkrip (Disahkan)

3. 1 salinan Akta IV (Disahkan)

4. Salinan SKCK 1 helaian

5. Curriculum Vitae 1 helaian

6. Salinan 1 helaian kad sosialisasi

7. 1 helai gambar berwarna

Demikian surat permohonan ini saya buat bersama sebenarnya. Saya terlampau berharap sehingga saya diterima dan berbakti di Tadika Aisyah Amanah yang tuan pimpin. Menerima kasih kerana memberi perhatian.

 

Dengan Hormat,

Icha Setyaningrum

 

BACA : Surat lamaran kerja alfamart

 

 

2. Format Surat Permohonan Kerja Gampang

 

Denpasar, 1 Jun Subjek: Permohonan Jawatan Sebagai Pendidik

Kepada,

Ketua SD Negeri 10 Denpasar

Jalan Pantai Kuta No 11

Denpasar

 

Dengan Hormat

Berdasarkan maklumat jawatan kosong yang saya menerima lewat portal pengumuman jawatan kosong Kota Denpasar, terhadap 28 Mei 2018, saya bersama ini mengemukakan permohonan sebagai guru di sekolah yang tuan pimpin.

Saya Icha Setyaningrum, wanita berumur 24 year lulusan S1 Pendidikan Matematik di Universiti Negeri Semarang terhadap 11 Mei 2018.

Saya lulus bersama dengan GPA cum laude 3.61. Saya terlampau menyukai global pendidikan terutamanya kanak-kanak dan matematik adalah pilihan saya.

Sebelum ini saya punya pengalaman mengajar anak sekolah rendah di SDN 31 Semarang selama 3 bulan. Sehingga saya memadai faham terkait global pedagogi anak-anak terhitung cabarannya.

 

Untuk pertimbangan kamu, saya juga melampirkan fail berikut:

1. Salinan diploma (Yang udah disahkan)

2. 1 salinan transkrip (Disahkan)

3. Curriculum Vitae 1 helaian

4. Salinan 1 helaian kad sosialisasi

5. 1 helai gambar berwarna, saiz 3×4

 

Demikian surat permohonan ini dibuat bersama sebenar-benarnya. Saya terlampau berharap supaya diterima dan bisa berbakti kepada SDN 10 Denpasar. Menerima kasih kerana memberi perhatian.

 

Dengan Hormat,

Icha Setyaningrum

 

 

3. Borang Permohonan Jawatan Guru Asasi

 

Yogyakarta, 11 April Subjek: Permohonan Kerja

Kepada

Ketua Tariq . Asas Manusia

di area

 

Dengan Hormat,

Berdasarkan maklumat jawatan kosong yang saya menerima lewat undian harian Republika bertarikh 3 April 2019, bahawa Yayasan Tariq Insan memerlukan guru Bahasa Inggeris. Untuk tersebut saya mengemukakan permohonan sebagai guru di Yayasan Tariq Insan.

 

Ini bio ringkas saya:

Sebutan : Abdi Umamsyah

Area/Tarikh Lahir : Solo, 23 Julai 1995

Pendidikan Paling akhir : S1 Pendidikan Inggeris

Telefon : E-Mel :[Email protected]

 

Untuk pertimbangan kamu, saya juga melampirkan fail berikut:

1. Salinan Diploma

2. Salinan 1 helaian transkrip (Disahkan)

3. Salinan kad sosialisasi

4. SKCK 1 helaian

5. Sijil Kesihatan

6. Curriculum Vitae 1 helaian

7. 1 helai gambar berwarna bersaiz 3 x 4

 

Demikian surat permohonan ini saya buat bersama sebenarnya. Saya sangat berharap sehingga saya diterima dan berbakti kepada Yayasan Tariq Insan. Menerima kasih atas perhatian dan peluang yang diberikan.

 

Dengan Hormat,

Abdi Umamsyah

 

 

Contoh Surat Permohonan Kerja Jadi Guru

 

1. Contoh Surat Permohonan Jawatan Guru Tulisan Tangan

 

Tidak cuman ditaip, permohonan kerja juga dibenarkan untuk ditulis tangan. Malah tersedia institusi yang memberi nilai lebih kepada bakal pemohon yang menulis permohonan kerja bersama tangan.

Meskipun begitu, kamu wajib sahih-sahih memastikan bahawa tulisan kamu gampang dibaca.

Jangan biarkan tulisan tangan kamu menyukarkan pegawai pemilihan untuk membacanya. Berasal dari segi format, kedua-dua tulisan tangan dan ditaip, kadar terhadap dasarnya adalah mirip.

 

2. Contoh Surat Permohonan Guru Kehormat

 

Kamu juga boleh memilih pekerjaan sebagai guru kehormat bersama menghantar surat permohonan ke sebagian sekolah. Layaknya surat permohonan kerja secara generik, di dalamnya kamu perlu menulis bio ringkas di dalam bentuk julukan penuh, daerah lahir, alamat dan sebagainya.

Akhir sekali, kamu juga harus menulis bersama terperinci apakah dokumen yang dilampirkan dengan surat permohonan kerja. Sekiranya kamu menghantar fail lewat e-mel elektronik (E-Mel), maka surat permohonan kerja boleh dihantar didalam bentuk .Doc atau pdf.

 

3. Contoh Surat Permohonan Jawatan Guru Tadika

Surat permohonan jawatan guru Tadika di atas, terdiri daripada sebagian bahagian berarti layaknya biodata pemohon kerja, tujuan menulis surat, dan juga maklumat terkait lampiran fail. Akhir sekali, surat ditutup bersama ayat epilog dan tandatangan pemohon kerja.

 

4. Contoh Surat Permohonan Jawatan Guru Bahasa Inggeris

Format penulisan surat lamaran kerja di atas adalah format surat lamaran kerja yang biasa digunakan di arena dunia atau kerap disebut sebagai cover letter.

 

Kamu boleh kenakan format di atas terkecuali kamu memohon sebagai guru Bahasa Inggeris di institusi kursus Bahasa Inggeris standard antarabangsa.

 

5. Contoh surat permohonan kerja guru rendah

Didalam contoh surat permohonan kerja guru di atas, pemohon menulis tujuan surat itu iaitu untuk memohon kerja sebagai guru.

 

Kamu yang masih di kolej juga boleh cuba memohon sebagai guru di sekolah rendah. Walau bagaimanapun, kamu harus menjelaskan syarat kamu yang belum lulus didalam surat permohonan. Lampiran tersebut, telah pasti, sijil kuliah aktif, transkrip selagi, dan lain-lain.

 

Bersama mempelajari contoh surat lamaran kerja guru, diharapkan sanggup membawa dampak surat lamaran kerja yang sahih dan disesuaikan bersama dengan tata bahasa Indonesia.

Surat permohonan kerja yang betul akan terlalu merubah persentase kejayaan kamu meraih pekerjaan idaman kamu.